Sundhed

Kennel Nordskoven ved Ajs Dam

Langhårede standard gravhunde


Sundhed


Enhver opdrætters mål må være at opdrætte sunde hunde der er funktionelle, med racetypisk eksteriør og mentalitet. Hunde der kan leve et langt sundt liv, til glæde for dem selv og ejere.


Jeg vil med disse mål for øje kun bruge hunde i mit opdræt der både har klaret sig godt på udstilling, brugsprøver, eller praktisk jagt og i sundhedsundersøgelser. Det nytter ikke noget at et af disse tre ben er svagt, eller helt mangler, uanset hvor gode de to andre ben må være. Det gælder både for tæven og hannen i en avlskombination.


Gravhunden har en stor genetisk spredning og populationen er stor.

Der er en sammenhæng mellem genetisk bredde og sundhed. Det vil jeg værne om ved at undgå matadoravl og indavl.


Som medlem af DGK føler jeg mig forpligtet til at overholde de avlsanbefalinger de udstikker til opdrætterne, desuden er jeg også helt enig i disse anbefalinger. Pt. findes der følgende avlsanbefaling og avlsrestriktion:


Øjenlysning (avlsanbefaling)

Det er et faktum at en række øjensygdomme er arvelige. man kan ved øjenlysning hos en øjendyrelæge konstatere om avlsdyr er fri for disse,


Rygfotografering (avlsrestriktion)

Ryglidelsen diskusprolaps er et gammelkendt problem hos gravhunde. i dag ved man at sygdommen har en høj arvbarhed. Ved at lade avlsdyr rygfotografere hos specialuddannede dyrelæger kan man konstatere om hundene har forkalkninger på diskene der sidder mellem ryghvirvlerne. Det er disse forkalkninger der på et senere tidspunkt i hundens liv kan føre til diskusprolaps.

Antallet af forkalkninger angives med det såkaldte K-tal. tallet bør ikke være over 4 og hvis det er mellem 3-4, så bør magens tal være mellem 0-2. K0-K4 hunde kan også få diskusprolaps, men sandsynligheden er væsentlig lavere end hos hunde med højere K-tal.

Indekstallet er også et brugbart tal i avlen. Indeks 100 er gennemsnittet af alle rygfotograferede hunde, med samme hårlag, derfor ændrer en hunds indeks sig måned for måned hele livet. Hundens eget indekstal er et udtyk for hvordan den og dens familiemedlemmer ligger placeret i forhold til alle de andre rygfotograferede hunde. Bruger man to hunde i en avlskombination, som har et gennemsnitligt indeks på over 100, så vil der være en god chance for at hvalpene får en bedre rygstatus end gennemsnittet.


Gravhunden er en sund og robust race, som er blandt de racer med længest levetid. Det er der flere grunde til, men det er helt givet at en af grundene er at den er blevet brugt til noget og derved forblevet funktionel i modsætning til mange selskabshunde og brugshunde, som har mistet deres brugs-berettigelse, men er blevet populære familiehunde. Disse hunde har en tendens til at blive overtypede i årenes løb, med negative sundhedsmæssige følger. jeg vil værne om den robuste gravhund, ved at bruge mentalt og fysisk sunde hunde, samt ved fortsat at uddanne mig indenfor emnet.