E-kuldet

E-kuldetDen 18.06.2019 kom E-kuldet til verden, det er efter Nordskovens Akeleje x Fennec du Domaine de Locus.


Kuldet er opdrættet efter Dansk Gravhunde Klubs og Dansk Kennel Klubs avlsanbefalinger, samt Dansk Kennel Klubs etiske anbefalinger.

Jeg har fulgt Dansk kennel Klubs opdrætteruddannelse og har optaget kennelmærket: Kennel Nordskoven.


Akeleje nedkom med 8 hvalpe. Nedenfor er vejeskema og dagbog for kuldet.

Køn

Navn

Fødsel vægt

Vægt 1 uge

Vægtstigning % 1 uge

Vægt 2 uger

Vægtstigning % 2 uge

Vægt 3 uger

Vægt 4 uger

Vægt 5 uger

Vægt 6 uger

Vægt 7 uger

Han

Empereur

185g

254g

37%

409g

121%

595g

841g

1163g

1385g

1806g

Han

Ener

265g

373g

41%

560g

111%

732g

1055g

1423g

1724g

2330g

Han

Eskild

279g

458g

64%

641g

130%

857g

1197g

1614g

1867g

2409g

Han

Etienne

261g

391g

50%

553g

112%

718g

1032g

1495g

1890g

2609g

Tæve

Ene

243g

419g

72%

640g

163%

776g

1129g

1546g

1855g

2343g

Tæve

Eranthis

210g

386g

84%

581g

177%

779g

1024g

1290g

1515g

1948g

Tæve

Erica

240g

380g

58%

593g

147%

768g

1022g

1370g

1597g

2078g

Tæve

Edelweiss

207g

325g

57%

495g

139%

642g

906g

1179g

1444g

1881g


18.06. Hvalpene 0 dage gamle.

Akeleje viste de første tegn på at fødslen nærmede sig i går kl. 19.30. Hun begyndte at gispe og pive - tegn på at opblokningsfasen var i gang. Aftenen og natten igennem støttede jeg hende og holdt øje. I morges blev hun meget urolig, indtil hun måtte overgive sig til kraftige presseveer, kl. 9.45.

Kl. 10.29 fødte hun dn første hvalp, den lille hanhvalp Etienne. De første 5 hvalpe blev født med ca. 1/2 times mellemrum. Mellem fødslerne var der ingen længere pause mellem presseveerne. Selvom det var tydligt at der stadig var hvalpe i Akeleje, så gik presseveerne alligevel i stå, efter den femte hvalp. Jeg kontaktede dyrlægen efter et stykke tid og vi blev enige om at stikke hovederne sammen, hvis der ikke var sket noget 2 timer efter den femte hvalp - som sagt, så gjort. Dyrlægen kom netop som den sjette hvalp pludselig dukkede op. På dette tidspunkt var Akeleje, som ikke havde sovet de to foregående nætter ved at vise tegn på udmattelse. Hun fik noget vestimulerende og manuel hjælp fra dyrlægen. På den måde lykkedes det også at føde de to sidste hvalpe på naturlig vis - Et langt fødselsforløb, som først endte kl 17.30, hvor vi kunne konstatere at scoren var 4-4, mellem hannerne og tæverne.

Da vi nu havde en dyrlæge ved hånden, så blev hvalpene undersøgt - alle 8 var sunde og raske. Den eneste der ikke så helt rask ud var tapre Akeleje, som ikke engang kan se frem til en velfortjent hvilepause. De små hjælpeløse hvalpe behøver deres mors amning og pasning.

Erica 6 dage gammel.

Erica 6 dage gammel.

Eskild 6 dage gammel.


24.06. Hvalpene 6 dage gamle.

Nu føler vi ikke at det er nødvendigt at mandsopdække hvalpekassen mere. Akeleje har styr på moderrollen og de små tager på hver dag. Vi andre nyder hvalpene, selvom de bare ligger der i hvalpekassen og foretager sig minimalt. De formår dog at fylde huset med hyggelig hvalpeknirken, som Akeleje synes at forstå. Mormor Astrid lytter også med, men holder sig på klogelig afstand, for Akeleje er meget vagtsom og beskyttende.

Eneste udfordring vi har, er at Akeleje har valgt at blive kræsen, netop nu hvor hun skal sørge for 8 hvalpe og restituere efter fødsel. Det betyder at der bliver bagt højenergileverpostej, kogt høns, dyrehjerter og det hele bliver krydret med knuste kalktabeletter oa. lækkerier - mums!

I ugens løb har vi også indsendt registringsformularen til kennelklubben. Selvom de små pølser ikke har personelighed endnu og er svære at adskille, så har vi alligevel gjort os umage for at finde kennelnavne der passer til hver enkelt. Traditionen tro er tævernes navne fundet i floraens verden og hannerne har fået potente hanhundenavne.

Vi kigger selvfølgelig meget på farver, vi var jo spændte på om Akeleje var bærer af black and tan - det må vi konkludere at hun gør. Det ser ud til at alle, pånær Ene, bliver sorte med tanpletter. Vi kigger nærmere på farverne i morgen, hvor det er store vejedag.Etienne 6 dage gammel.

Ene 6 dage gammel.

Kennelnavn


Bemærkning


Nordskovens Etienne

Fransk drengenavn, et eller andet sted, så er kuldet jo 1/2 franske :)

Nordskovens Empereur

Fransk for kejser, vi burde måske have kaldt den Empereur Napoleon. Kuldets lille seje han, der nok skal klare sig i den store søskendeflok.

Nordskovens Eskild

Et rigtigt vikingenavn til kuldets store han.

Nordskovens Ener

Alle 8 hvalpe skal nok vise sig at være enere, men denne hvalp gav vi navnet.

Nordskovens Erica

Tæve opkaldt efter artsrig lyngslægt, med blandt andet klokkelyng.

Nordskovens Eranthis

Tæve opkaldt efter den lille gule forårsbebuder.

Nordskovens Edelweiss

Tæve med hvid blis på brystet, eller rettere, en lille hvid edelweiss på brystet.

Nordskovens Ene

Tæve. Kuldets (måske) eneste røde hvalp, så på den måde er hun ene...omend hun er opkaldt efter ene/almindelig ene/enebær.

25.06. Hvalpene 7 dage gamle.

De første par dage vejede vi hvalpene hver dag, for at få bekræftet at de tog på i vægt hver dag, men bortset fra den lille Empereur, som vi har haft vejet hver dag, så er det ved at være nogen dage siden at vi har vejet hvalpene. Derfor var vi spændte på at se hvad der stod på vægten i dag, hvor de fylder en uge, samt se om hvalpene udvikler sig ens.

Som vi nok har kunnet se i ugens løb, så er den store Eskild stukket fra sine søskende og som forventet, så kan Empereur ikke følge med. Men, men, vi har prøvet det før og er slet ikke bekymret for Empereur, bare han tager på hver dag, så skal han nok få fordoblet sin fødselsvægt i løbet af en uge mere. Akeleje har dievorter til alle og der er ingen der går glip af chanchen, når mælkebaren er åben. Det skal såmænd nok vise sig at de mindste bliver hurtigere til at udvikle motorik, når de skal til at bevæge sig på alle fire og så bliver det dem der kommer hurtigst til fadet.

I dag er en varm sommerdag, her i Nordskoven. Derfor tog vi hvalpene med ud i det klare solskin, så vi rigtig kunne kigge på farver og endelig kunne be/af-kræfte om de syv mørke hvalpe er black and tan, eller om de bliver røde - Vi kan nu med sikkerhed sige at disse syv hvalpe bliver b&t. De har alle sort pels, med de karakteriske symetriske tanpletter i ansigtet, på skuldrer, på bagben og en tanplet omkring anus.

For at kunne få hvalpe med den særlige pelsfarve sort med brune pletter, populært kaldet black and tan, så kræver det at både mor og far er bærer af genet. Vi vidste på forhånd ikke om Akeleje var bærer, men vi vidste at det var en mulighed, så vi er ikke overrasket, men spændte på hvad I, som søger en gravhundehvalp, siger til denne specielle pelsfarve. Mormor Astrid har fået 4 b&t hvalpe, blandt hendes hvalpe. De har alle fire den smukkeste ravnesorte pels, med symetriske gulbrune pletter.

Edelweiss 1 uge gammel.

Hej med dig Eranthis - 12 dage gammel og kigger sig omkring.

02.07. Hvalpene 14 dage gamle.

2 ugersdag og dermed vejedag. Som det fremgår af vejeskemaet, så har alle fordoblet deres vægt, ift. fødselsvægt, i den forløbne uge - meget tilfredsstillende! I kolonnen: vægtstigning % 2 uge, fremgår vægtstigningen i % ift. fødselsvægten. Som det ses, så har tæverne taget mest på i vægt og har siden fødslen indhalet, eller indehaler lige straks Ener, Eskild og Etienne,

Den lille Empereur, er ikke så lille mere. Han er den af hannerne der er vokset mest og det er da også stor underholdning, at iagttage ham i hvalpekassen, hvor han er hurtigere end sine tungere søskende. Når mor åbner mælkebaren, så er han hurtigst på plads, ved en af de store bagpatter. Selvom de større hvalpe prøver at mosle ham væk, så nytter det ikke, han hænger i, også efter sulten er stillet, hvor de andre slipper dievorterne og putter ved siden af. Empereur foretrækker at sove med sutten og hvis han kommer til at slippe den i søvne, så virrer han kraftigt med hovedet og beklager sig, indtil han finder den igen.

30.06. Hvalpene 12 dage gamle.

Det er næsten ikke til at forstå, at hvalpene snart fylder hele huset. De ligger jo bare der i hvalpekassen og sover det meste af tiden. I den korte tid de er vågne, drejer livet sig ene og alene om at die.

De bliver mere og mere mobile, men kommer stadig kun omkring på maven. Benene bruges mest til at trykke mor på babserne med, så mælken nærmest bliver spulet ned i halsen. Det er tydeligt at dienigen/amningen fungerer fint - der er rigeligt til alle, selvom de bliver større og større.

I går fik de første hvalpe øjne og i dag, søndag er der 16 nye øjne i hvalpekassen.

12 dage gamle - de fylder efterhånden godt, i hvalpekassen og er blevet gode til at komme omkring, men mor kan stadig få lidt fred, eller koncentrere sig om en enkelt hvalp, hvis hun vender ryggen til - smart!

05.07. Hvalpene 17 dage gamle.

Vi har lavet et par videoer, af hvalpene, ude i det gode lys. Vi ville gerne demonstrere hvor gode de er blevet til at bruge benene de sidste par dage. De var imidlertid sure over at blive flyttet fra hvalpekassen og ville i hvert tilfælde ikke demonstrere at de er begyndt at gå; måske det var det anderledes underlag, eller det skarpe lys? Men man kan da i hvert tilfælde høre, at de nok skal sige til, hvis der er noget der ikke passer dem. Vi prøver at lave nogen bileder i stedet, en anden dag.

Der er pt. reserveret 7 af de 8 hvalpe. Der er stadig en ledig tæve til et godt blivende hjem.

De fire tæver. Fra venstre Erica, Eranthis, Edelweiss og Ene.

De fire hanner. Fra venstre Etienne, Empereur, Eskild og Ener.

07.07. Hvalpene 19 dage gamle.

Se video nedenfor. Hvalpene på spadsertur i stuen, med deres nye halsbånd.

Etienne = Sort.

Empereur = Blå.

Eskild = Brun.

Ener = Grøn.

Erica = Lilla.

Eranthis = Laksefarvet.

Edelweiss = Grå.

Ene = Lyserød (rød hvalp).

09.07. Hvalpene 21 dage gamle.

Hvalpene er i menneskehænder hver dag, men i dag har de fået ekstra meget opmærksomhed fra os. De er blevet vejet, har fået deres første ormekur og så har vi klippet kløerne på dem - ligesom alt andet på hvalpene, så vokser kløerne også helt vildt, så deres stakkels mor sætter nok pris på, at de ikke længere kan rive hendes maveskind til blods.

Mor Akeleje passer sine hvalpe til topkarakter, men tilbringer ikke så meget tid nede i hvalpekassen mere - Hun holder øje med kassen og pusler om de små ved at stikke forparten ned i kassen. Man kan se at hun skal overvinde sig selv, inden hun hopper helt op i kassen, for det resulterer straks i, at de små overmander hende og begynder at die. i dag har Akeleje fået aflastning. Hvalpene har fået deres første måltid hundemad, bestående af lun modermælkserstatning, med findelt vådfoder og tørfoder. Tørfoderet havde jeg puttet i, i den tro at de ville tage det i munden og så spytte det ud, så det var bare en lille introduktion til den kost de skal have på sigt, men de små spiste både det våde og tørre, det eneste der blev levnet til mor, var det der sad i pelsen efter at de havde trampet rundt i maden. Allerede fra og med i morgen, vil vi gå op på to måltider om dagen.

Første måltid.
Første måltid.
3 uger gamle.
3 uger gamle.
Se, vi har fået rigtige gravhundeører :)
Se, vi har fået rigtige gravhundeører :)

16.07. Hvalpene 28 dage gamle.

Nu fylder hvalpene efterhånden godt i hvalpekassen, men også i huset og haven, som de er begyndt at udforske. De to hanner, Empereur og Ener, er altid de første til at opdage nye steder og kort efter følger de andre. Empereur er mere adræt, end sine "tykke" søskende og Ener er meget nysgerrig.

I det hele taget er især hanhvalpene ved at vise individuelle personligheder, fx. Etienne, som er meget knyttet til os mennesker. Når søvnen er ved at overmande kuldet, så stimler de sammen og ligger sig til at sove sammen, men ofte opsøger Etienne en af os mennesker, eller kalder på os. Lige så straks han bliver samlet op, så er han tilpas og ofte er han faldet i søvn hos mig. Mon ikke han bliver en kærlig familiehund.

I den forløbne uge har hvalpene fået tænder, som da også bruges flittigt. de kan allerede spise tørfoder, som ikke er opblødt. Dog har de så travlt med at spise, at de ikke har tid til at tykke det hele. Det opmagasinerer de så i kinderne og efterfølgede kan vi finde det rundt omkring, hvor de har tabt det under leg, eller når de sover.

Vi har haft besøg af mange hvalpekøbere de sidste par dage, men også af mange halvsøskende m.m. fra tidligere kuld. Det har været rigtig godt for prægningen af hvalpene og dejligt at se at vores tidligere hvalpe har udviklet sig til flotte hunde, med dejlige sind, samt ikke mindst opleve at de har det godt og er værdsatte familiemedlemmer rundt omkring hos deres familier.

Empereur viser modvilligt sine nye tænder frem.
Empereur viser modvilligt sine nye tænder frem.
Empereur 4 uger gammel.
Empereur 4 uger gammel.
Edelweiss 4 uger gammel.
Edelweiss 4 uger gammel.
Etienne 4 uger gammel.
Etienne 4 uger gammel.
Stakkels mor!
Stakkels mor!
Ene og hendes søskende i mælkebaren.
Ene og hendes søskende i mælkebaren.
E-kuldet 33 dage gamle.
E-kuldet 33 dage gamle.

23.07. Hvalpene 35 dage gamle.

Tre garvede opdrættere har, uafhænigt af hinanden, kigget på hvalpene. De har alle bekræftet min egen oplevelse - Hvis man skulle vælge en hvalp til udstillings- avlshund, så har alle potientialet. De bevæger sig godt, er velpropotionerede, veludviklede. Ingen betænkelig adfærd, alle trives i flokken, er nysgerrige og deltager i de indbyrdes kamplege oa. prægningsaktiviteter. Jeg er bare SÅ tilfreds og taknemmelig for denne oplevelse med 8 hvalpe efter en spændene udellandsk hanhund og min dejlige Akeleje, moren til kuldet.

Her i husstanden har vi overstået tre ugers sommerferie, sammen med hvalpene. Dermed skal de små banditter og deres mor, samt mormor nu være alene hjemme nogen timer hver dag. De store hunde har mulighed for at komme ud og de små har ca. adgang til halvdelen af huset. Øvelsen er gået godt. Man kan se at hvalpene har været på opdagelse i huset, når vi ikke er der, men ingen ballade. Vi har i samme forbindelse taget hul på renlighedstræningen - selvfølgelig lander der noget der hvor det ikke skal, men der er allerede gode takter. FX. mindre, eller ingen afføring der hvor man sover; hvalpene går væk fra hvalpekassen når de skal besørge og det meste lander på avisen, som er placeret lidt derfra. Der er aviser på gulvet med et par meters mellemrum, så hvalpene ikke har så langt når noget trænger sig på. Man kan allerede se at de ofte opsøger aviserne når de skal og de er også ved at forstå at aviserne ikke er legetøj, som skal makuleres, som i starten, men noget der skal tisses på.

For tiden er hvalpene mest aktive om eftermiddagen og aftenen, mindre om natten og morgenen.

Empereur 42 dage gammel.

30.07. Hvalpene 42 dage gamle.

Vi oplever det samme som vi har oplevet ved tidligere kuld, når de kommer i denne alder - moren trækker sig fra hvalpene. Sikkert fordi hvalpene opfatter hende som mælk ad libitum og det bliver mere og mere svært for mor at leve op til denne opfattelse, efterhånden som hvalpene har en samlet vægt langt over hendes. Akeleje finder et sted i nærheden af hvalpene, hvor hun kan være i fred, men hvor hun stadig kan holde øje med de små.

Til gengæld har vi i dette kuld glæden af en omsorgsfuld mormor. Astrid på 9½ år, er blevet fjantet som en unghund; hele tiden er hun obs på hvalpene med glad logrende hale og inviterer konstant til leg. Det er god prægning for det store kuld.

Bemærk vægtskemaet. Etienne er nu kuldets sværvægter. Det er ikke for ingen ting at vi kalder ham tyrenakken :)

Ene 42 dage gammel.

30.07. Mormor Astrid og Empereur.

03.08. Hvalpene 46 dage gamle.

En på opleveren - I dag foregik dagens prægningsaktiviteter ikke på hjemmeadressen. Hvalpene har været på køretur; det var de ikke vilde med. Turen gik til en lokal træningsgrav; det kunne hvalpene godt lide. Hvalpene legede i starten ovenpå jorden, men da de så at mor og mormor forsvandt ned under jorden, så gik de også på opdagelse. Mikkel ræv var ikke hjemme, men der var mus og en muserede, det tændte for alvor op under legen. Alle hvalpene gik til den, med krum hals og fik udforsket alle hjørner af de store gravkompleks. 

Det var også meningen, at vi skulle have skudt for hvalpene i dag, men jeg blev så optaget af at observere de små, at jeg helt glemte det. Derfor gentager vi turen igen i morgen, mon ikke hvalpene så vil glæde sig over at de skal ud og køre bil? de var i hvert tilfælde ikke tilfreds med at vi skulle hjem igen, selvom de var meget trætte til sidst.


En rigtig gravhund.
En rigtig gravhund.
Erica putter hos mor.
Erica putter hos mor.
Mor og hvalpe, dag 46.
Mor og hvalpe, dag 46.
Trængsel i gravhundemetroen.
Trængsel i gravhundemetroen.
Edelweiss.
Edelweiss.
Ene og Edelweiss på "rævejagt".
Ene og Edelweiss på "rævejagt".