C-kuldet

C-kuldet


Den 05.03.2018 kom C-kuldet til verden, det er efter Nordskovens Akeleje x Aura'a Alfie.


Kuldet er opdrættet efter Dansk Gravhunde Klubs og Dansk Kennel Klubs avlsanbefalinger, samt Dansk Kennel Klubs etiske anbefalinger.

Jeg har fulgt Dansk kennel Klubs opdrætteruddannelse og har optaget kennelmærket: Kennel Nordskoven.


Hvalpene er klar til at flytte hjemmefra når de er 8 uger, d. 30.04.2018.


Akeleje nedkom med 7 hvalpe. Nedenfor er vejeskema og dagbog for kuldet.

Køn

Navn

Fødsels

vægt


Vægt 1 uge


Vægtstignig % 1 uge

Vægt 2 uger

Vægtstigning % 2 uger

Vægt 3 uger

Vægt 4 uger

Vægt 5 uger

Vægt 6 uger

Vægt 7 uger

Tæve

Calluna


261g

446g

71%

712g

173%

910g

1170g

1463g

1803g

2139g

Tæve

Crocus


202g

386g

91%

607g

200%

841g

1158g

1466g

1808g

2172g

Tæve

Cikorie


241g

450g

87%

707g

193%

936g

1215g

1521g

1890g

2179g

Han

Charles Leboeuf

240g

446g

86%

714g

198%

914g

1184g

1506g

1925g

2331g

Han

Charles le Bel

252g

472g

87%

688g

173%

906g

1209g

1672g

2194g

2582g

Han

Charles Roi

 

283g

497g

76%

774g

173%

1060g

1331g

1697g

2134g

2522g

Han

7(blå)

294g05.03. Hvalpene 0 dage gamle.

I går begyndte Akeleje at vise de første tegn på  fødslen var nært forestående. Hun blev urolig og byggede rede, snart det ene og snart det andet sted. Jeg forberedte mig på at der højest ville gå 12 timer inden hun gik i fødsel. Efter en urolig nat var der imidlertid stadig ikke sket noget. Først om morgenen kl 8.00, ca. 15 timer efter de første tegn, fødte Akeleje den første hvalp. I løbet af de næste 4½ time fødte hun 7 hvalpe. Under hele forløbet var Akeleje meget urolig. Hun gik omkring mellem fødslerne, spiste og drak, samt byggede reder her og der, ja, hun fødte endda en hvalp ude i den kolde sne, så jeg måtte smide morgenkaffen og løbe ud i sneen i bare tæer, for at få hvalpen ind i varmen. Fordi Akeleje var så urolig og fordi jeg ikke havde nogen fødselshjælper, så blev det svært at bevare overblikket. Derfor ved jeg ikke i hvilke rækkefølge hvalpene er født, samt hvem den lille viking er, som blev født i sneen.

Fødselsforløbet endte dog godt. Jeg kunne konstatere at alle hvalpe tilsyneladende var velskabte og havde en fødselsvægt over 200g.

Nu er dagen ved at være gået. Akeleje er stadig meget urolig og håndterer hvalpene meget usikkert. Det har desværre medført at hun ud på eftermiddagen har lagt en af hvalpene ihjel, så netop som vi glædede os over et stort kuld, så har vi måttet sige farvel til kuldets største hvalp. Vi forbereder os på at skulle mandsopdække hvalpekassen, indtil Akeleje er faldet til ro og hvalpene har fået lidt mere størrelse.

Nu her sidst på dagen ser det imidlertid allerede bedre ud og dieningen fungerer fint.

11.03. Hvalpene 6 dage gamle.

Vi har brugt weekenden på at kigge ned i hvalpekassen og diskutere hvilke kennelnavne hvalpene skal have. Som sædvaneligt har vi hentet tævernes navne i blomsterverdenen og til hannerne har vi fundet nogle potente drengenavne, inspireret af det franske drengenavn Charles, eller Karl som det hedder her.

Kennelnavnene opfatter vi som en slags signatur på vores opdræt, men det er alligevel sjovt når hvalpekøberne lader sig inspirere helt, eller delvist af de navne vi har fundet. Nu har vi i hvert tilfælde besluttet os; registreringsformularen er betalt og indsendt til Dansk kennel Klub.

11.02. TV. Charles Roi, Charles le Bel, Charles Leboeuf.

Navn

Bemærkning

Nordskovens Charles Roi

= Kong Karl, Fransk kongenavn.

Nordskovens Charles le Bel

= Karl den smukke, eller Karl d. 4. Fransk konge (og smuk hvalp).

Nordskovens Charles Leboeuf

Le boeuf = Oksen. Fransk billedhugger (og kuldets tungeste hvalp).

Nordskovens Calluna

Hedelyng m.m.

Nordskovens Crocus

Lille smuk forårsbebuder, akkurat ligesom kuldets mindste hvalp.

Nordskovens Cikorie

En af vores ynglingsplanter her på adressen.

11.02. TV. Calluna, Crocus, Cikorie.

15.03. Hvalpene 10 dage gamle.

Som tommelfingerregel skal hvalpene have fordoblet deres vægt når de er 10 dage gamle – sådan står der i undervisningsmaterialet fra opdrætteruddanelsen. Derfor har hvalpene været en tur på vægten i dag. Alle hvalpene har da også fordoblet deres vægt, godt og vel. Højdespringeren er Crocus, som i dag vejer 492g og dermed har taget 144% på, ift. Fødselsvægten. Hun er stadig kuldets  mindste hvalp og Charles Roi er stadig den største med dagens 634g.

Akelejes modermælk er åbenbart af super kvalitet, sådan som de små pølser sover og stortrives. Der ikke nogen af dem der ikke kommer til fadet når Akeleje åbner mælkebaren og alle er færdige med at drikke nogenlunde samtidigt. Selvfølgelig er de største gode til at få de gode bagpatter, hvor mælken nærmest bliver spulet ned i halsen og de mindste må kæmpe lidt mere for føden, på de magre brystpatter; men ingen grund til uro. Min erfaring er at dem der har kæmpet lidt mere for tingene har det lettere end de tykke, ”dovne” senere, hvor hurtighed og motorik tæller.

Da Akeleje har rigelig med mælk og hvalpene trives, så er der ikke så meget brug for hende i hvalpekassen som jeg har set i  tidligere kuld. Derfor forlader hun den i lange perioder, for at hænge ud med hendes mor, Astrid.


09.03. Hvalpene 4 dage gamle.

Bare rolig, vi har lagt bekymringerne bag os fra dag 0. Mor Akeleje er trådt i karakter som en god hundemor. Hun håndterer hvalpene sikkert og roligt. Der er endda overskud til forlade hvalpekassen for at hilse på hvalpenes mormor, Astrid, som holder sig på afstand af kassen. Astrid fik en heftig skideballe af Akeleje første gang hun kiggede ind i kassen og siden da har hun holdt sig væk.

Hvalpene skal helst tage på i vægt hver dag. Derfor har vi holdt øje med dieningen hos hver eneste af dem og vejet dem hver dag. De har alle taget over 30g på om dagen. der er endda et par af dem der har taget over 40g på nogle af dagene. Man kan allerede se at de er blevet større. Det er bare Akeleje der bliver mindre og mindre - vores smukke hund er forvandlet til et skelet med babser, selvom hun får rigeligt med væske og energirig kost.


16.03. Så kiggede den første hvalp ud gennem små øjensprækker. Er hun ikke bare sød, den lille Calluna :)

" Det er godt nok et surt slid at være opdrætter, når man skal have hver eneste hvalp i menneskehænder hver dag, som en del af prægningen" ;)

22.03. Hvalpene 17 dage gamle.

Vi har skudt en lille video af hvalpene; der er jo nogen af dagbogens læsere der skal beslutte hvilke hvalp der skal flytte hjem hos dem, så de må jo hellere lære dem bedre at kende.

Som det fremgår af videoen, så træner de små ikke bare svømmetag nu. De er begyndt at rejse sig og tager de første skridt.

Nu er hvalpene også begyndt at få mange gæster og Akeleje viser gerne hvalpene frem - Kig forbi, men pas på, hvis du har et blødt hjerte for hundehvalpe, det kan risikere at smelte!

Bemærk Ingers ansigtsmaske :)

26.03. Hvalpene 21 dage gamle.

Store vejedag og hu hej hvor det går med at vokse. Dette kuld sprænger hidtidige rekorder. På billedet th. kan man se Charles Roi sammenlignet med en af de nyfødte hvalpe fra D-kuldet. Der er sket meget på de 3 uger der er gået siden C-kuldet kom til verden.

Hvalpene sover stadig det meste af tiden, men når de er vågne, så går livet ikke bare ud på at spise. De er begyndt at tumle rundt med hinanden og når man tager en hvalp væk fra flokken for at få lidt alene-præge tid med den, så kan man godt finde forskelle i deres adfærd - de er så småt ved at danne personligheder.

01.04. Hvalpene 27 dage gamle.

Det lille kobbel er ikke så småt mere. Hvalpene vokser og udvikler sig hurtigere end forventet. Derfor har vi allerede skruet dagsrationen op fra to til tre. Hvalpene får de to sædvanelige måltider plus en omgang af mere fast konsistens, som ikke er opblødt i lun modermælkserstatning og de lapper det i sig. Det var Charles Roi der kom spankulerende ind i stuen i går og forlangte mere skaffen - den hund er noget for sig.

Kuldet er meget ens, også selvom vi prøver at spotte forskelle. Følgende har vi dog bemærket flere gange: 

Calluna er den der fører an og gør alle ting for første gang. Hun ar den første til at kravle ud af kassen, den første til at indtage nye rum, første til at spise, første til at hilse på nye gæster ect. - hun er i øjeblikket alfahunnen, men de andre følger hurtigt efter og tager ofte udforskningen lidt længere.

Crocus kan man tydeligt høre, når hvalpene er udenfor kassen. Begejstrede lyde og smågøen når hvalpene leger og når de er på opdagelse, så kalder hun og er meget dramatisk, også selvom hun er sammen med andre fra flokken.

Cikorie er den anonyme i flokken, akkurat som Akeleje var, da hun var hvalp, jeg har et godt øje til hende.

Charles le Bel er en kæleprins. Hvis man lægger sig på gulvet, når hvalpene er vågne og tumler rundt, så leger hvalpene bare videre, undtagen le Bel, han kommer straks hen og siger hej, Lynhurtigt finder han et godt sted under armen, eller trøjen og ligger sig til rette.

Charles Leboeuf han er helt speciel. Vi var bekymrede et par dage, fordi han sov hele tiden. Han sov så meget at han var svær at vække, ja, vi troede endda, at der var noget galt med øjnene fordi han ikke ville åbne dem, men nu har vi luret ham, for han kan også have rigtig meget krudt i enden. Han har bare et større sovehjerte end de andre og er den sidste der vågner og den første der går omkuld.

Charles Roi er kuldets sværvægter. En stor glad og robust hvalp, der kan tryne de andre i kamplegen og få den bedste plads i mælkebaren.

I dag var hvalpene ude og nyde det gode påskevejr. Det vil vi gøre hver dag fra nu af.

02.04. Hvalpene 28 dage gamle.

Imponerende hvor hurtigt dette kuld udvikler sig. Vi har skelet til de to andre kuld, vi tidligere har opdrættet og kan igen i denne uge konstatere, at dette kuld "fenrisulve" udvikler sig hurtigere. Det skal dog siges at der var flere hvalpe i de tidligere kuld og den gennemsnitlige fødselsvægt var lavere.

Allerede nu er hvalpenes størrelse ved at udligne sig og de er i det hele taget mere ens end vi tidligere har oplevet - godt det ikke er mig der skal vælge mellem de små fenriser :)

03.04. Hvalpene 29 dage gamle.

Hvalpene har i dag fået deres første ormekur. De har også fået klippet kløer, det sætter mor Akeleje helt givet pris på.

08.04. Hvalpene 34 dage gamle.

Stille søndag i Sejs. Vi har nydt hvalpene i haven hele dagen og haft besøg af to- og firbenede venner af huset. 

08.04. Billede tv: Charles Leboeuf bagerst og Charles Roi forrest. Bemærk at hvalpene har fået rigtige gravhundeører og længere hår.

Billede ovenfor: Mor Akeleje med sønnike, Charles le Bel.

13.04. Stakkels afmagrede mor Akeleje. Hvalpene har en samlet vægt der langt overstiger hendes, så selvom kosten er meget energirig og appetitten enorm, så forsvinder det hele ud i gennem mælkehanerne.

25.03. Hvalpene 20 dage gamle.

Så er der serveret! Hvalpenes appetit bliver større og større for hver dag. Samtidigt bliver deres stakkels mor mere og mere afpillet, selvom hun spiser 8 x dagsration af ekstra energirig kost. I dag fik hun aflastning, da hvalpene fik deres første måltid hundemad. Aftensmaden bestod af lige dele modermælkserstatning, opblødt hvalpefoder og andehjerter – mums! Med undtagelse af Calluna, som vist har arvet mormor Astrids glubende appetit, så gik de forsigtigt til retten, til at starte med, men da de så hvordan Calluna lappede maden i sig, så endte de alle med at spise med af tallerkenen.

Tanken er at de vil få serveret et par måltider om dagen, af samme beskaffenhed, den næste ugestid. Herefter vil vi skrue ned for mælkeerstatningen og foderet skal blive mere og mere fast.

Hver morgen når man tænder lyset hos hvalpene opdager man noget nyt hos dem. Denne morgen opdagede vi at de havde fået tænder. Ellers er dagen gået med besøg fra kommende hundeejere og gode venner af huset – Dejligt at få lov til at vise guldklumperne frem.

16.04. Crocus på vægten – det er lettest at veje små hundehvalpe når de er trætte. Bemærk at øjnene er begyndt at blive mandelformede.

16.04. Hvalpene 42 dage gamle.

Nu er det rigtig sjovt at opdrætte hundehvalpe. Slut med alle de bekymringer som hører den første tid til. Nu sover hvalpene mindre og er meget sjove og aktive når de er vågne. De opholder sig gerne ude i haven, både i dagslys og mørke. To steder i haven er særligt tiltrækkende for dem – ”Frikadellehegnet”, det er hundehegnet ind til vores søde nabo, som er meget rundhåndet med lækre godbidder, og så vores havedam. Dammen bekymrer  mig lidt, men det gør den bestemt ikke for hvalpene. Den er meget spændene og man skal helst løbe rundt og tumle på kanten, også selvom de fleste af hvalpene efterhånden har været i det kolde vand. Cikorie og Crocus har endda været i to gange.

Når hvalpene er inde, så vil de meget gerne være  hos de 3 uger yngre hvalpe, som vi også har. Det fungerer nogenlunde, dog kan de store hvalpe godt være for voldsomme iblandt, men det er jo en fin lejlighed til at opdrage på dem.

”Pottetræningen” går fremad, hvis vi er opmærksomme, så havner det meste på de aviser der er lagt på gulvet, men er der ikke lige en avis i nærheden, eller er legen for spændene, så går det galt.

I den forløbne uge har hvalpene taget mindre på i %, ift de foregående uger. Det er tydeligt at den øgede aktivitet og mindre søvn smitter af på vægt og figur.

20.04. Hvalpe på indkøb - et sikkert hit hos Inger, som elsker at trille rundt med hvalpene i hundesupermarkedet. Hvalpene fik hilst på mange kunder, personale og forbipasserende på P-pladsen.

23.04. Hvalpene 49 dage gamle.

Efter en dejlig weekend med sommervejr, hvor hvalpene nærmest har boet i haven og har nydt at dørene har været åbne hele tiden, er det nu mandag. Mandag betyder at hvalpene fylder 7 uger og vi vejer dem en sidste gang. Som det fremgår af skemaet er vægten ved at udligne sig. De tre tæver er ca. lige store. Hannerne er en tand større, men også meget ens. Vægtstigningen er heller ikke så stor som tidligere, men nu spilder de heller ikke så meget tid på at sove mere og der er meget aktive når de er vågne.

Når dørene er lukkede og hvalpene bliver trætte, så søger de hen i fødekassen, sammen med de 3 uger yngre hvalpe, fra D-kuldet; så lægger alle 12 hvalpe i en dynge i den lille kasse på 0,5 m2 - det er bare dejligt! Jeg tænker at det er en meget fin pejling på hvad der vil ske når de lige straks flytter hjemmefra - Først stjæler de deres nye families hjerter; bagefter stjæler de deres seng og det er ikke så tosset :)

29.04. Hvalpene 55 dage gamle.

Mor Akeleje skælder ud, eller gemmer sig når hvalpene vil die. En sjælden gang overgiver hun sig og lader dem få en lille tår, men det er ved at være slut. Til gengæld er mormor Astrid ikke så fedtet med mælken; selvom hun selv har hvalpe, så giver hun også gerne en tår til børnebørnene. Det er heller ikke let at skille de to kuld ad. De lever som et stort kuld, både nat og dag. De to voksne tæver leger, opdrager og holder øje med hvalpene sammen – en rigtig fin ordning.

I dag har far Alfie været på besøg. Han fik hilst på hvalpene og kæresten, samt svigermor…svigermor Astrid har jo tidligere fået et kuld hvalpe med Alfie (B-kuldet), så hvis i kun tror at det er os mennesker der har indviklede familiesammensætninger, så tro om. Der var stor gensynsglæde og hvalpene synes at farmand var meget spændene.

I morgen fylder hvalpene 8 uger. De er alle afsat og klar til at flytte hjemmefra. Vi vil bruge de kommende dage til den sidste prægning, samt vil sørge for at nyde den sidste tid.

I ugens løb var de hos dyrlægen. Nu er de vaccineret, chippet og sundhedstjekket. Intet at bemærke i den anledning.

29.04. Kuldets far, Aura's Alfie

29.04. Sådan ser man ud når man lige straks fylder 8 uger. Fra venstre: Charles Leboeuf, Charles le Bel og Charles Roi.

Charles Leboeuf er flyttet til familien Petersen i Aabenrraa, hvor han har fået kaldenavnet Skipper. Familien glæder sig til at blive gravhundeejere igen.

Calluna er flyttet til familien Steffensen Johansen i Løgstør, hvor hun skal bo sammen med en gravhund på 3 år og får kaldenavnet Cille.

Charles Roi er flyttet til familien Højen i Hundelev, hvor han har fået kaldenavnet Conrad.

Familien glæder sig til at blive gravhundeejere igen.

14.05. Hvalpene 70 dage gamle.

I dag rejste hjerteknuseren Charles le Bel til sit nye hjem på Sjælland. Han var den sidste hvalp der blev hentet og hermed er alle hvalpe fra Akelejes første kuld spredt ud over hele landet.

Alle hvalpene er flyttet til kærlige hundeglade hjem. Vi glæder os over at hele opdrætterforløbet er gået så godt. Nu venter vi blot på at høre om hvalpene har det godt i nye hjem - tak for denne gang!


Nedenfor kan I se hvor hvalpene er flyttet hen.

Crocus er flyttet til familien Kiil Pedersen i Rørvig, hvor hun har fået kaldenavnet Silke.

Cikorie er flyttet hjem til familien Kamp Knudsen i Esbjerg, hvor hun har fået kaldenavnet Carla.

Familien har prøvet at leve uden gravhund et stykke tid og fundet ud af at det kan man ikke :)

Charles le Bel er flyttet til familien Larsen i Vallensbæk, hvor den har fået kaldenavnet Le Bel.

Familien har ventet på den helt rette afløser for deres tidligere gravhund.