Drivhus

Drivhus

Temaet på denne hjemmeside er gravhunde. Her er så alligevel et lille indlæg om noget andet, nemlig mit hjemmegjorte trædrivhus; men bare rolig, det handler også lidt om gravhunde.

Inden jeg gik i gang med at bygge drivhuset havde jeg ikke forberedt mig med tegninger. Jeg havde ikke engang besluttet mig for størrelsen, dvs. længde, bredde, højde, taghældning m.m.. Det eneste jeg havde var 3 principper:

1. Det skulle konstrueres således at der kom så meget lys ind som muligt. Altså så stor glasoverflade som muligt og et minimum af indvendig skyggende konstruktion.

2. Det skulle være så stort som muligt. Jeg havde et område til rådighed, hvor der var en petangbane. Drivhuset skulle fylde hele banen, dog skulle jeg holde 250 cm afstand til skel, hvilket gik lidt ud over bredden.

3. Drivhuset skulle så vidt muligt produceres af genbrugsmaterialer.

Sydside.

Drivhuset er primært bygget af genbrugsmaterialer. Glaskarmene, glas m.m. stammer fra et kommercielt drivhus, bygget i starten af 60'erne. Det har været i brug indtil det blev revet ned. Jeg fik ved den lejlighed mulighed for at klunse byggematerialer.

Glasset slutter tæt mellem tag  og trempel. Regnvandet render først af ved et udhæng over "soklen". Det er tanken at der skal monteres tagrender (når der er nogen at klunse), så regnvandet kan opsamles.

Rygningslisten er af rustfrit stål. Klassiske trædrivhuse har ofte en tagudsmykning og hvad ville være mere passende end en "gallionshund" i begge gavle. Den er lavet udfra figur 1. i Gravhunde-ABC'en - Stor tak! til Peter smed.

Formålet med tagrygsdekorationer er ikke alene pynt. De forhindrer også fuglene i at sidde på tagryggen og skide på glasset.

Østgavlen. Jeg besluttede på et tidspunkt at lave den af træ, da der alligevel er meget skygget i den ende og for at afstive konstruktionen. Ventilationen af huset foregår via vinduet i østgavlen og døren i vestgavlen - det er rigeligt.

Vindkrydset er lavet af stålwire. Diskret og meget mere æstetisk end patentbånd el. lign.

Der er vindkryds i et fag (ud af 2). Der er både kryds i begge trempler og tagflader. Vindkrydsene kombineret med den stive østgavl har gjort at huset har modstået både orkanen Bodil og Allan uden så meget som at revne et glas.

Et kig ind fra vest.

Et kig ind fra øst.

Der er gjort klar til at regnvandet kan opsamles i nedgravede tønder. Overløbet fra tønderne render i havedammen og videre i faskine.

Drivhuset er båret af 6 stk. 10x10 stolper på sokkelfødder og 1 10x10 stolpe i midten af huset, den står på syldesten med behugning.

Der er lavet en isoleret sokkel mellem stolperne. På soklen er der indvendigt ophængt et koldluftgardin. Det tjener intet formål som koldluftgardin, da der ikke er gardiner i trempel og tag, men det giver drivhuset et prof look og gardinet er med til at reflektere lys ind i plantemassen.

Ophæng af koldluftgardin.

Lister af rustfrit stål mellem tag og trempel.

Der er lavet et lille udhæng over døren, for at beskytte den. Døren er en brugt inderdør, hvor der er savet ud til 2 vinduer med kanalplade i. Jeg valgte kanalplade for at sikre mig at vinduet kunne holde til at døren blev smækket og så giver kanalplade også et prof væksthuslook.

Bemærk hunden....

Udvendig er siderne af den isolerede sokkel beklædt med trykimp. brædder. De er også klunset.

Hov! Der er ikke bare gravhunde på taget....

Glasset er lagt i kit. Jeg har ca. brugt 10 ltr. linoliekit.

I glasrammerne er der fræset ud til glasset, således at rammer og karm er samme stykke glas.

Ægte kernetræ. Træet til glasrammerne er over 50 år gammelt, men fejler slet ingen ting - tværtimod, så er det nok svært at få træ i samme kvalitet i dag. Det er trykimp. Pitchpine.

Sådan! Klar til brug.